Maksimum güvenlik sağlayacak kask nasıl olmalıdır?

motosiklet kask

Kapalı kasklar ( fullface ), yarım ve çene açılır kasklara göre tartışmasız çok daha iyi koruma sağlar. Çevresel görüş ve işitme sorunu oluşturmaz. Kaskın çarpışma şokunu emmesi için ezilebilir astarla kaplı olması gerekir. 

Bir kaskın çarpışma etkisini büyük bir alana dağıtan güçlü ve sağlam dış yüzeyi olmalıdır. Küçük, keskin ve yüksek hızlı nesnelerin nüfus etmesine karşı koruyucu dış katmana sahip olmalıdır. Dış kabuğun sağlamlığı genellikle düzgün bir dış kaplama ile yapıldığı anlamına gelir kaskın kalitesini yansıtır. 

Hafif olması boyun kırılmasını engelleyen faktördür.Piyasada yaygın olarak satılan ucuz kaskların dış kabuğunda abs veya polikarbonat kullanılır. Bu kaskları satın alırken bir kez daha düşünün, uv ışığından zarar görürler mukavemetleri azalır ve kullanım süreleri en fazla iki yıldır. 

Kaliteli kaskların dış kabuğu cam elyafı esaslı malzemelerden yapılır. Kaliteli kasklarda polietilen fiber, aramit, poliamit fiber, kevlar ve bunlarla birlikte kompozit olarakta kullanılır. Karbon fiber olanlar daha hafif ve sağlamdır. Darbe emici iç astar kalınlığı 1,5 cm ile 3 cm aralığında olmalıdır. Pedler ilk darbeyi karşılayacağı için önemlidir. Bu darbe emici astar genellikle genleştirilmiş polistiren ile yumuşak ezilebilir yastıklı malzemeden yapılır, yaygın olarak strafor olarak adlandırılır. Kask yapımında kullanılan malzemeler kısa sürede bozulmamalı ve değişik hava şartlarına maruz kalmaktan dolayı toksin veya alerjik reaksiyonlara neden olmamalıdır.

Bir çarpışmadan dolayı yere düştüğünde dış kabuğu ve iç emici astarda koruma boyasında çatlak varsa kesinlikle kullanılmamalıdır.Kaskın tutma sistemi veya çene kayışı kafadan çıkmasını engelleyen mekanizmadır. Kayış bağlı olduğu kabuğun her tarafına ulaşmış şekilde monte edilmiş olmalıdır. Halkalı geçme sistemine sahip olan kaskların kaza anında kafadan çıkma oranının kilitli sisteme sahip olan kasklardan daha az olduğu bilimsel testlerle kanıtlanmıştır.

Rahat edebileceğiniz güvenli ve konforlu kask nasıl olmalıdır?

 

Kask kişisel güvenlik ekipmanları içerisinde en iyi şekilde düzenlenmiş ve denetlenen tek güvenlik ekipmanıdır. DOT FMVSS 218 Kalite ve güvenlik testiyle belirlenir. Kask tutma (kafanızda kalması), kask mukavemeti, güvenlik açıkları ve kask çarpışma koruması (enerji emilimi ) gibi testleri içermektedir.

Çoğu tüketiciye göre kaskların farklı türleri ve kaliteleri ayırt edilemez gibi görünmektedir. Bir laboratuvarınız yoksa çarpma korumasını test edemezsiniz. Endüstri bu nedenle sizin yerinize performans seviyelerini belirlemek için DOT standartlarını kullanır ( AB standardı ECE22.05 ).

DOT FMVSS 218 testi aynı zamanda kask boyutu ve ağırlığınıda düzenlemektedir. Kaskınızla eşleşen kafa formunuz için boyut ağırlığının dışındaysa markası ne olursa olsun tam bir korumadan bahsedemeyiz. Kaskınız sadece kafa şeklinizle uyumlu ise ve kayışları doğru şekilde takıldığında maksimum korumayı sağlayacaktır.

 

Özelliklerin çoğu güvenliğe ek olarak belli özellikleri karşılayan kask seçimine dayanmaktadır. Havalandırma ve ses yalıtımıda oldukça önemlidir. Kask seçiminde önceliğiniz renk ve tasarım olmamalı. Özellikle başınızın ve yüzünüzün belirli bölümlerini sıkan bir kask için size straforların ezilmesi tavsiye edilirse bunu kesinlikle uygulamayın bu straforların esnekliğini ve çarpışma anında emilimini kaybetmesine sebep olur.

 

 

Kaskın uygunluğunu nasıl belirleriz? Tamyüz ( fullface ) kask seçimi için dikkat etmeniz gerekenler. 

 

  • İşe başınızı ölçerek başlayın ve ardından üreticinin ölçü tablosundan ilgili kask boyutunu seçin. Bu boyutlar DOT uyumuna göre düzenlenmiş kafa formlarına dayanır. 
  • Kaşlarınızın üzerinden bir mezro ile ölçün çıkan sonucu üretici kataloğu ile karşılaştırın. Doğru ölçümü yapıp sipariş verdiniz, ancak başınızda basınç veya kulaklarınızda ksıtırma hissedebilirsiniz. Özellikle kulaklarınızdaki kıstırma 15 dk içinde dayanılmaz bir acıya sebep olacaktır. Biran önce kaskı çıkarıp rahatlamak isteyeceksiniz. 
  • Kaskınızda " sıcak noktalar " veya belirli noktalardan vurma olmamalıdır. Bu durum alın baş ve çenenin kaskın içine doğru yer bulamadığını gösterir. Pek çok binici çene boşluğunu göze almaz ancak her defasında çenesini sıyırarak kaskını giymek zorunda kalır. Oysa ki kaza anında çene boşluğu çok önemlidir. Çene boşluğu darbe enerjisini yüzünüze aktarmadan, ciddi darbe kuvvetine dayanacak şekilde tasarlanmış ve test edilmiştir. Kaskınız sıkı örme kış şapkası kadar hafifçe sıkmalı ancak ağrı yapmamalıdır.
  • Yeni bir kask özellikle yanaklarınızın etrafını hafifçe sıkıştırmalıdıdr bunun sakız çiğneyemeyecek kadar sıkılıkta olması uygundur. Başınızın önden arkaya uzunluğu ve yanlara doğru karşılaştırmak sizi üç yaygın kafa şeklinden birine yönlendirecektir. 
  • Başınız çoğunlukla dairesel ve geniş, kulaklarınız birbirine uzaksa yuvarlak bir kafa şekliniz vardır. Kafanız biraz daha uzun kulaklarınız birbirine daha yakınsa orta dereceli bir oval baş şekliniz vardır. Kulaklarınız birbirne yakın alnınız saça kadar uzak çeneniz daha aşağı şekildeyse uzun bir oval kafa şekline sahipsinizdir. Kafa şeklini belirleyerek uygun kaskı seçmelisiniz. 

Tüm bunlarla birlikte almayı düşündüğünüz kaskın uygunluğu için yapmanız gereken testler:

  • Kaskınız beyzbol şapkası ( kaş hizası ) alanının etrafında durmuyorsa, kabuk ve EPS astarı sizin için çok büyük daha küçük bir kask denemeniz gerekir. Kask beyzbol şapkası alanı çevresinde eşit bir dağılıma neden olacak şekilde sıkarak sararsa, kabuk ve EPS astarı çok küçüktür.
  • Kaskınız alnınızda ağrı veya baskıya neden oluyorsa, kask şekli sizin için çok yuvarlaktır. Ara veya uzun oval olan daha dar bir kafa şekline sahip model kask arayın. 
  • Ağrı veya basınç sizi çok rahatsız ediyorsa başınızın kenarlarından kafatasının arkasına kıstırma hissederseniz bu kask sizin içinb çok dardır. Daha yuvarlak bir kask bakmalısınız. Yeni kaskınız yukarıdaki bütün standartlara uygunsa bu kaskı almanızı tavsiye ederiz. 

 

Kask Vizörü

Gözlerinizi çakıl taşlarına, toz veya böceklere karşı koruması için tasarlanmış olan vizör hareket halindeyken kapalı olamalıdır. Şeffaf kask vizörü zararlı güneş ışınlarını engelleyemez oval yapısı güneş ışınlarına belli açılarda mercek etkisi bile yaptırır. Özellikle burun üzerinde kılcal damar çatlakları oluşmaması için güneş kremi kullanmanızda büyük fayda vardır. Koyu renkli kask vizörleri kapalı ve yağışlı havalarda akşam üzeri veya gece sürüşlerinde görüşü kısıtlar.

Motosiklet Kaskı Ne Kadar Ağır?

Tam yüz kaskları yaklaşık 1400 - 1800 gram arasındadır. Kask ağırlığı yaklaşık 1650 grama ulaştığında, ağırlığını maskelemek zorlaşır. Yukarı açılan veya modüler kasklar, vizörü yukarı kaydırmak için kullanılan mekanizma nedeniyle, tipik olarak bir tam yüz kaskından daha ağırdır.

Kask Fiyatları: İyi bir motosiklet kaskının fiyatı ne kadar olmalıdır?

Hemen her üründe olduğu gibi, kask fiyatları da birçok faktöre bağlı olarak değişir. Bu nedenle ilk başta kadar harcamak istediğinize karar vermeniz gerekir. Ekonomik olsun istiyorsanız ilk satın alımınız için basit bir şeyle başlamak en iyisidir. Daha fazla sürüş deneyimi kazandıkça, ihtiyaçlarınızı daha iyi anlarsınız.

 

Motosiklet kasklarında geniş bir fiyat aralığı vardır. En pahalı olanlar 5000 liradan fazlaya mal olabilir. En ucuz kasklar 500 TL'nin altında bulunabilir. İlk kaskınızsa, ekonomik seçeneklerin aranması mantıklıdır, ancak kaliteden ödün vermek istemiyorsanız satın alacağınız kaskın fiyatı 2000 TL'den başlayacaktır.

 

Alışveriş yaparken karşılaşabileceğiniz, tüm özellikleri listeleyen çok çeşitli kasklar vardır. Bu seçenekler, size özgü çeşitli faktörlere bağlı olarak, çok iyi ile tamamen işe yaramaz arasında değişecektir. Örneğin, bazı tam yüz kaskları, sizi soğuk havalarda sıcak tutmaya yardımcı olan çene eteklerine sahiptir. Eğer motorunuzu kışın da kullanıyorsanı bu tür bir kask tercih etmelisiniz. Bazı kasklar, hoparlörler veya iletişim cihazları gibi elektronik cihazlarla birlikte gelir; bunlar harika özelliklerdir, ancak hiçbir şekilde zorunluluk değildir. Bir kaskın sahip olduğu her özelliğe dikkatlice bakın ve bunları kullanıp kullanmayacağınıza kendiniz karar verin. İhtiyacınız olmayan bir şey için fazladan para ödemeye gerek yoktur.

Kask Güvenlik Testleri: SHARP

 

Motosikletliler en savunmasız yol kullanıcı gruplarından birini temsil ediyor. Tipik olarak motosikletler karayolu trafiğinin %1'ini, ancak kayıpların %10'undan fazlasını temsil ediyor. Önemli bir şekilde, tüm motosikletçi kayıplarının yaklaşık % 80'i ve ciddi yaralanmaların %70'i kafa travması ile gerçekleşmektedir. Araştırmalar ayrıca, istatistiki olarak, kaska gelen darbelerin kask çevresi etrafında eşit bir şekilde dağıldığını göstermektedir. .

Her motosiklet kask modeli, sağlamlık derecesi elde etmek için 30 doğrusal ve 2 eğik darbe testinden geçer. Bu testleri tamamlamak için, çeşitli boyutlarda en az 7 ayrı kask örneği, üç farklı hızda (saniyede 6, 7.5 ve 8.5 metre) darbelere maruz kalır.

SHARP Kask Testleri

Doğrusal çarpma testleri için kasklar, gerçek trafik kazalarında etkilenmesi muhtemel yüzeyleri temsil eden, hem düz hem de kaldırım biçimli yüzeylere karşı denenir. Darbeler, BM ECE 22.05 Yönetmeliğinde belirtildiği gibidir. Dönme ivmelenmesi yaralanmalarına neden olabilecek, kaskın yüzey sürtünme özelliklerini değerlendirmek için eğik darbe testi yapılır. Bu test için SHARP, 22.05 Yönetmeliğinin gerekliliklerini tamamen takip eder. İyileştirilmiş enerji emiliminin faydaları ile ilgili COST 327 önerileri dikkate alındığında, SHARP düzenleme (8,5 m / s) gerekenden daha yüksek bir darbe hızında test eder. Bu, UN ECE 22.05 Yönetmeliğinin gerektirdiğinden yaklaşık %30 daha fazla enerji girdisini temsil eder.

Başlıca kask test standartlarının tümü, Tam Yüz veya Sistem (Flip-Front) kasklarındaki çene çubuğunun, yüzün ve çenenin çarpma sırasında yaralanmaya karşı korunması için yeterli mekanik güce sahip olup olmadığını belirlemek içindir. Kask genel bilgisinde yer almamakla birlikte, SHARP bu korumanın önemini kabul eder. SHARP, BM ECE Yönetmeliği 22.05 uyarınca değerlendirme sırasında yapılan testlerin uygun ve Yönetmeliğin bu isteğe bağlı unsuruna uygunluğunun SHARP değerlendirmesinin bir parçasını oluşturduğuna inanmaktadır. Gerekli koruma seviyesini sağladığı gösterilmeyen kasklar, kaskın SHARP web sitesine girişinde aşağıdaki şekilde belirtilmiştir

SHARP Testi, sistem (Flip-front) kaskları için darbe testi sırasında çene çubuğu için kilitleme mekanizmasının sağlamlığına bir referans içerir. Düzenleyici standartlar çene koruyucularının bir parçası olarak uygulanacak bir darbe testi yapılmasını gerektirse de, ön kapak kasklarının yüz koruyucusu için kilitleme mekanizmalarının performansı ile ilgili özel bir husus gerekmemektedir. Kapak ön kasklarındaki yüz siperi kilitleme mekanizmasındaki bir arızadan kaynaklanabilecek olası güvenlik etkileri göz önüne alındığında, SHARP motosikletçilere SHARP güvenlik (yıldız) derecesi ile birlikte yüzde puan derecesi ile bir bilgi sağlar. Yüzde puanı derecesi, her bir doğrusal darbe testinden sonra alt yüz koruyucusunun tamamen kilitli kalması ile ilgilidir. Örneğin, alt yüz kapağı otuz etkinin her birinde tamamen kapalı kalırsa, puan %100 olacaktır, ancak dokuz kez açılması gerekiyorsa, puan %70 olacaktır. SHARP şu anda çene çubuğu kilitleme mekanizmasındaki bir hatanın güvenlik etkisine objektif bir önlem uygulayamamaktadır ve yüzde puan bu nedenle güvenlik derecesine dahil edilmemektedir. Benzer şekilde, %63'e ulaşan bir kask ile %90'a ulaşan bir kask arasındaki güvenlik farkını ölçemiyoruz, ancak düşük güvenilirlik nedeniyle yaralanma riski artar.

Güvenlik derecesini almak için, test sonuçları mevcut en iyi motosiklet kaza verisine göre ağırlıklandırılır. Bu, COST 327 çalışmasının bir parçası olarak yapılan kaza çalışmalarına dayanarak, kaskın farklı bölgelerinde meydana gelen etkilerin, farklı hızlarda meydana gelen etkilerin ve farklı yüzeylere sahip etkilerin olasılığını artırır. Bu, kaskın yan ve arka kısımlarının genel olarak etkilendiğini ve kask üzerindeki etki yeri ile yaralanma arasındaki güçlü bir korelasyon olduğunu buldu. Başın yanında ayrıca yaralanmalara karşı özellikle savunmasız olduğu tespit edildi. SHARP güvenlik derecelendirmelerinin gerçek dünya kazası verilerine hesaplanması sırasında yapılan test sonuçlarının ağırlıklandırılması, motosikletçi güvenliğinden en fazla farkı yaratacak kaskları vurgulamayı amaçlamaktadır. Güvenlik derecesinin hesaplanması karmaşıktır, bu nedenle en yüksek koruma seviyesini sunması muhtemel olan kaskların tanımlanmasını sağlamak için derecelendirmeler, 5 yıldız en yüksek ve 1 yıldız en düşük olan basit bir yıldız derecelendirme olarak ifade edilir. 5 yıldızlı kask, kaskın etrafında iyi koruma sağlar. Bu, daha düşük dereceli bir kaskın koruma sağlamayacağı anlamına gelmez; SHARP derecesine bakılmaksızın, İngiltere'de satılan her kask en az bir koruma standardı sağlayarak en az bir düzenleme standardına uymalıdır. Testlerimiz tüm kaskların aynı seviyede darbe koruması sağlamadığını göstermiştir. Motosikletçiler, kaskın fiyatını, ekstra özelliklerini ve yapım kalitesini değerlendirebilirler; ancak SHARP, çarpışma anında ne kadar koruma sağlayabileceği konusunda bağımsız önerilerde bulunur - satış noktasında değerlendirilemez.

 

 

 

 

Etiketler: kask
Eylül 17, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.